Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een eetstrategie waarbij het lichaam wordt geforceerd over te schakelen van de verbranding van glucose naar vet.

Het dieet dankt zijn naam aan de aanmaak van kleine vetmoleculen in de lever, de zogenaamde ketonen.

Deze ketonen dienen als alternatieve brandstof voor onder andere de hersenen, het hart en de skeletspieren. Het ketogeen dieet is rijk in vet, matig in eiwitten en bevat extreem weinig koolhydraten.

 

Waarom Ketogeen eten?

Omschakelen van de basale verbranding van glucose naar vet heeft meerdere voordelen. KetoMan somt de belangrijkste voor u op.

Allereerst is de verbranding van vet aanzienlijk schoner. Het geeft daarom minder schade in het lichaam.

Ook levert een molecule vet ruim tweemaal zoveel kilocalorieën op dan glucose. De mens heeft veel meer energievoorraad in de vorm van vet dan in glucose. Er bestaan essentiële vetten en aminozuren, maar geen essentiële koolhydraten. Het lichaam heeft in principe geen glucose in de voeding nodig aangezien het dit zelf kan produceren in de lever.

Wat doen ketonen?

Reeds eerder benoemde KetoMan de rol van alternatieve brandstof voor onder andere onze spieren, het hart en de hersenen. Meer dan de helft van de energie voor ons brein kan door ketonen worden geleverd. Ze doen overigens meer dan energie leveren.

Ketonen remmen onder andere ontstekingen in uw lichaam, vertragen de veroudering, zorgen voor een betere hersenfunctie en stimuleren de aanmaak van nieuwe verbindingen in het brein.

Dit is slechts een greep uit de vele gezondheidsvoordelen van het ketogeen dieet. KetoMan schetst u graag het complete plaatje.

Hoe Ketogeen eten?

Uw lichaam zal getraind moeten worden in de verbranding van vet. Dit kan alleen door uw koolhydraatconsumptie tot een minimum te beperken.

Het overgrote deel van uw dagelijkse calorieën zal moeten komen uit vetten.

Dat zal in het begin wennen zijn; wat wordt een alternatief voor brood, pasta en aardappelen? Hoeveel mag ik eten? Kan mijn lichaam wel omgaan met zoveel vet? Hoe reageert mijn cholesterolgehalte op al die vetten? KetoMan geeft antwoord op deze vragen gebaseerd op persoonlijke ervaring en gedegen training.

Aanvullende informatie

Een absolute aanrader is de website van stichting Je Leefstijl Als Medicijn waarop veel praktische informatie over het Ketogeen dieet te vinden is. Deze informatie komt ook, toegespitst op uw persoonlijke situatie en doelstelling, aan bod in uw consulten met KetoMan.

 

Deze link verwijst u naar een video waarin helder en volledig wordt uitgelegd wat er gebeurt met ons lijf als we te veel koolhydraten eten? Je loopt het risico insulineresistentie te ontwikkelen.

 

En heeft u nog steeds vragen? KetoMan legt het graag persoonlijk aan u uit!

 

>>Lees verder